fao.13.09.1911–12 вересня 2019 року в м. Київ проходила зустріч учасників та зацікавлених сторін проекту технічної співпраці Всесвітньої продовольчої організації та України, Грузії і Вірменії TCP/RER/3604 “Збереження та сталий розвиток порід подвійного напрямку використання країн східної Європи”. Проект передбачає виявлення, генотипування та розробку програм збереження та сталого використання тварин бурої карпатської (Україна) та бурої кавказької (Грузія, Вірменія) порід. Дана зустріч була спрямована на зʼясування поточного стану та формування майбутніх стратегій розведення цільових порід. На зустрічі були присутні: представник цільової групи регіонального відділення FАО Європи та Центральної Азії – Тібор Сюч, а також міжнародні консультанти проекту, представники Центрального офісу в Римі та Національні координатори і консультанти країн-учасниць проекту. Представництво України включало голову Асоціації бурої карпатської породи – В. П. Терпая, Національного консультанта – Н. Л. Рєзникову, директора Державного підприємства “Агенство з ідентифікації і реєстрації тварин” – І. М. Клименка, директора Закарпатського племпідприємства – О. Д. Лендела, представника сервіс-провайдера (Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН) – Прийму С. В.

Під час проведення робочої зустрічі начальник відділу генетичних ресурсів Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН Наталія Рєзникова доповіла щодо результатів роботи з експедиційного обстеження бурої карпатської породи в Україні та означила найбільш проблемні питання під час проведення робіт з виявлення типових тварин. Було запропоновано можливі напрямки подальшої робити для збереження генофонду бурої карпатської породи.  Голова Асоціації бурої кврпатської породи Василь Терпай презентував Програму збереження та розвитку бурої карпатської породи на період до 2025 року, де означив стан породи на сьогодні та шлях розвитку на подальші роки.

За підсумками зустрічі визначено наступні кроки для збереження породи, а також можливості співпраці та обмін досвідом щодо формування національної політики для довгострокового сталого розвитку тваринництва Східного партнерства ЄС та Центральної Азії.