18 травня 2017 року в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН відбулася міжнародна науково-практична конференція «Стратегія вдосконалення та збереження генетичних ресурсів сільськогосподарських тварин», присвячена 15-річчю присвоєння статусу національного надбання Банку генетичних ресурсів сільськогосподарських тварин та приурочена до Дня науки в Україні.

Відкрив конференцію академік-секретар Відділення зоотехнії НААН, директор Інституту академік НААН М. В. Гладій. У роботі конференції взяли участь понад 60 осіб, зокрема віце-президент НААН академік НААН В. М. Жук, Герой України Ю. М. Карасик, заступник голови Сільськогосподарської Академії Республіки Болгарія, професор М. М. Ігнатова, науковці науково-дослідних установ НААН, НАН України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, вищих навчальних закладів, Академії наук Республіки Молдова та Республіки Болгарія, керівники і фахівці племінних підприємств та представники громадськості.

Учасники конференції обговорили такі питання: селекційні методи збереження, поліпшення і раціонального використання генофонду вітчизняних порід; перспективи використання новітніх біотехнологій в системі збереження біорізноманіття; генетика як основа розроблення сучасних стратегій порідного вдосконалення та збереження племінних ресурсів. В результаті було узагальнено світовий і вітчизняний досвід з питань вдосконалення і збереження генетичних ресурсів та обґрунтовано перспективні напрями розвитку пріоритетної для України галузі тваринництва.