1 червня 2017 року на базі ННЦ «Інститут аграрної економіки» в рамках міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми та перспективи сталого розвитку сільських територій» відбувся Шістнадцятий Всеукраїнський конгрес вчених економістів-аграрників.

У роботі заходу прийняли участь учасники з Німеччини, Франції, Польщі, Білорусі, Латвії, Словаччини, Азербайджану, Молдови, України, серед яких співробітник лабораторії економіки племінних ресурсів та дослідних господарств інституту О. В. Кругляк.

З вітальним словом до членів Конгресу та учасників конференції звернувся директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» Юрій Олексійович Лупенко. Віце-президент Національної академії аграрних наук України Валерій Миколайович Жук підкреслив надзвичайно важливу роль вітчизняної аграрної науки на сучасному етапі розвитку економіки держави. Член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Валерій Миколайович Давиденко наголосив на проблемах аграрного сектору у зв’язку із проведенням земельної реформи. Керівник Проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» Фолькер Зассе закликав до більш тісної співпраці бізнесу та науки. Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Вікторівна Ковальова окреслила шляхи подальшого розвитку сектора.

Серед найбільш актуальних напрямів досліджень сучасної агроекономічної науки, що доповідались на засіданні:
- розвиток сільських громад в умовах децентралізації влади та євроінтеграції;
- державна регіональна політика розвитку сільських територій;
- використання, охорона та відтворення виробничого, людського, соціального, земельного капіталу та природних ресурсів;
- фінансове забезпечення розвитку сільських громад та сільських територій;
- розвиток сільського підприємництва та середнього класу на селі;
- збереження, захист та покращення природних ресурсів тощо.

По закінченню заходу учасники затвердили резолюцію про подальший розвиток аграрного сектору в контексті підтримки та розвитку сільських територій.