6 березня 2018 року в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН на черговому засіданні спеціалізованої вченої ради Д 27.355.01 (голова спецради – С. І. Ковтун, доктор с.-г. наук, професор, академік НААН) відбувся офіційний захист дисертації Миколи Миколайовича Передрія, директора ДП «ДГ «Христинівське» ІРГТ ім. М.В.Зубця НААН», на тему: «Каріотипова мінливість корів української червоно-рябої молочної породи з різним проявом репродуктивної функції» на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 03.00.15 – генетика. Науковий керівник: В. В. Дзіцюк, доктор с.-г. наук, завідувач лабораторії генетики Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН.

Дисертаційна робота, безумовно, є актуальною. Здобувачем на прикладі стада української червоно-рябої молочної породи великої рогатої худоби досліджено і виявлено особливості каріотипової мінливості у корів молочного напряму продуктивності та встановлено зв'язок цитогенетичних показників з показниками їх відтворної здатності. У виступах члени спеціалізованої ради відзначили наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.

Також 6 березня 2018 року відбувся офіційний захист дисертації Катерини Олександрівни Скорик, аспіранта інституту, на тему: «Господарські та біологічні особливості кіз зааненської породи закордонної селекції в Україні» на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.02.01 – розведення та селекція тварин. Науковий керівник: С. Ю. Демчук, кандидат с.-г. наук, старший науковий співробітник лабораторії біотехнології відтворення Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН.

У дисертаційній роботі вперше в умовах центральної України досліджено формування молочної продуктивності козоматок залежно від сезону їх народження, країни селекції, живої маси при першому окоті, походження за батьком та від походження з одно- чи багатоплідного окоту, вивчено повторюваність надою, вмісту жиру та білка в молоці. Встановлено різної сили і напряму зв’язки між окремими господарськи корисними ознаками та показниками молочної продуктивності тварин; з’ясовано силу впливу різних факторів на формування їх молочної продуктивності.

На підставі результатів таємного голосування та прийнятих висновків спеціалізована вчена рада присудила М. М. Передрію науковий ступінь кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 03.00.15 – генетика, а К. О. Скорик – науковий ступінь кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.02.01 – розведення та селекція тварин. Колектив інституту вітає здобувачів та їх наукових керівників з успішним захистом та бажаємо їм подальших творчих успіхів!