3 травня 2018 року на базі ПОСП «Жадьківське» (м. Ічня Чернігівської області) науковцями Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН було проведено науково-практичний семінар «Реалізація біотехнологічних рішень для створення стада худоби породи монбельярд в Україні».

Слід зазначити, що у продовження річної співпраці інституту з вказаним господарством заплановано інтенсивно нарощувати племінне поголів’я породи монбельярд (наразі утримується близько 100 корови) шляхом трансплантації ембріонів. Впродовж проведення практичної частини семінару було здійснено вимивання ембріонів від чотирьох корів-донорів породи монбельярд науковцями інституту та виконано трансплантацію 11 ембріонів телицям-реципієнтам. В роботі семінару взяв участь студент Харківської державної зооветеринарної академії Артем Олегович Свергунов та студентка Харківського національного медичного університету Анна Олеговна Свергунова.

У ході семінару відбулося узгодження плану дій щодо співпраці інституту та ПОСП «Жадьківське» у рамках госпдоговору за принципом ефективного впровадження сучасних біотехнологічних рішень за розведення худоби породи монбельярд.

Роботу семінару було продовжено 4 травня 2018 року в стінах інституту. Вивчено і проаналізовано причини зупинки розвитку ембріонів породи монбельярд (8 штук із 19 отриманих). Освоєно А.О. Свергуновим і А.О. Свергуновою підходи щодо приготування і аналізу цитогенетичний препаратів ембріонів великої рогатої худоби.