29 травня 2018 року у Бізнес-центрі IQ (м. Київ) проходив семінар «Інновації у клітинній біології». Захід організовано та проведено компанією БіоЛабТех, ЛТД та партнером компанії Thermo Fisher Scientific, з метою підвищення кваліфікації, обміну досвідом роботи та налагодженням міжнародної співпраці між фахівцями у галузі клітинних технологій та молекулярної біології.

Слід зазначити, що спікерами семінару були представники компаній БіоЛабТех, ЛТД, Thermo Fisher Scientific та UT Southwestern Medical Center (Dallas, USA), які висвітлили провідні методи сучасної клітинної біології та поділилися власним досвідом практичного застосування таких підходів. Серед учасників семінару були представники комерційних компаній, вищих навчальних та наукових закладів.

Від Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця Національної академії аграрних наук України в роботі семінару взяли участь Оксана Василівна Щербак та Аза Богданівна Зюзюн.

В режимі скап-конференції свою доповідь представив Пітер Девре (Thermo Fisher Scientific), який детально зупинився на нових системах візуалізації клітин, інструментах для редагування геному та технологіях клітинної терапії. Євген Деніс (ПП Джерон) поділився власним досвідом щодо практичного застосування методики диференціації клітин, Вікторія Кириченко (UT Southwestern Medical Center, Dallas, USA), представила наукові напрацювання з вивчення корекції м'язової дистрофії шляхом редагування геному.

В роботі семінару прийняв участь відомий український генетик, член-кореспондент Національної академії наук України, академік Національної академії медичних наук України, професор Кордюм Віталій Арнольдович.

Під час дискусійної панелі були розглянуті біологічні властивості стовбурових клітин тварин та перспективи їх застосування у тваринництві. Наголошено на доцільності моделювання генетичних захворювань на тваринах, тим самим буде вивчено їх перебіг та забезпечена розробка нових ефективних методів лікування таких захворювань у людей.

Організатори семінару особливу увагу звертали на обмін інформацією про новітні досягнення в системах для візуалізації, аналізу клітин та для редагування геному CRISPR/Cas9, методах диференціації стовбурових клітин.