Біотехнологи Інституту взяли участь у медичній конференції, яка проходила в рамках міжнародного форуму репродуктивної медицини (IFRM) «Генетика в репродукції», що проходила 31 травня в «UBI КОНФЕРЕНЦ ХОЛ» (м. Київ)

Захід організовано та проведено медичним центром «Мати та дитина» з метою представлення досягнень і новітніх технологій у гінекології, репродукції людини, окреслення напрямків і перспектив розвитку галузі, ознайомлення зі світовим досвідом і унікальними знаннями, а також презентувати нові теоретичні та практичні підходи до підвищення ефективності лікування безпліддя.

Конференцію відкрила генеральний директор МЦ «Мати та дитина» доктор медичних наук Наталія Данкович. В своїй доповіді вона висвітила світові тенденції в розвитку методів репродукції людини, зазначила, що в Україні за рік здійснюється близько 17 000 циклів отримання ооцитів людини, з них 30% виконують в МЦ «Мати та дитина». Цікавою та змістовною була доповідь завідувача лабораторії молекулярної генетики МЦ «Мати та дитина», кандидата біологічних наук Валентини Сітько. В доповіді було наголошено, на ефективності проведення доімплантаційної діагностики ембріонів і саме на 5 день розвитку. За результатами генетичних досліджень МЦ «Мати та дитина» встановлено, що 50% ембріонів людини отриманих in vitro мають генетичні порушення. Тетяна Семеглазова, лікар-генетик МЦ «Мати та дитина», представила напрацювання з цитогенетичної діагностики вродженої та спадкової патології. Хоча такі дослідження мають рутинний характер, але без комплексного генетичного скринінгу лікарі репродуктологи не починають програми екстракорпорального запліднення. Про роль генетичних факторів на формування зниженого оваріального резерву яєчників розповів головний лікар МЦ «Мати та дитина», кандидат медичних наук Володимир Коліт.

Слід зазначити, що МЦ «Мати та дитина» є офіційною клінічною базою кафедри акушерства, гінекології та медицини плоду Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика. Тому такі конференції є щорічними. Під час конференції фахівці галузі репродуктивної біотехнології мали змогу поділитися власним досвідом застосування допоміжних репродуктивних технологій, обговорити актуальні питання репродуктивного здоров’я людини, розглянути унікальні випадки лікарської практики.

Також під час проведення заходу науковці Інституту досягнуто попередніх домовленостей щодо участі науковців Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН у заходах, організованих МЦ «Мати та дитина».