14.06.202120 травня 2021 року аспірантка Інституту розведення і генетики тварин імені М,В.Зубця НААН Оксана Лизогуб взяла участь у 45-й щорічній конференції молодих вчених «Холод і біології та медицині – 2021» (м. Харків). Конференцію організовано та проведено Радою молодих вчених спільно з дирекцією Інституту проблем кріобіології і кріомедицини Національної академії наук України та Кафедрою ЮНЕСКО з кріобіології.

У роботі заходу взяли участь науковці науково-дослідних установ та вищих навчальних закладів з України та країн Європи (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, Український науково-дослідний інститут олій та жирів НААН, Харківський національній університет ім. В.Н. Каразіна, ТОВ «Інститут Сучасних Ветеринарних Технологій», University of Alberta (Canada), Shantou University Medical College (China), Харківський державний університет харчування та торгівлі, Universidade de Vigo (Spain), Petrov’s Institute of Oncology and Peter the Great St. Petersburg Polytechnic University (St. Petersburg, Russian Federation), Харківський національний медичний університет, Державний заклад «Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр МОЗ України», Донецький національний медичний університет МОЗ України, Національний університет біоресурсів і природокористування та інші).

Слід відмітити, що сього річ конференція проходила в дистанційному режимі. Під час конференції учасник обговорювали питання низькотемпературного зберігання біологічних об’єктів (клітин, тканин, органів людини, тварин або рослин), їх підготовку до охолодження та відігрівання; використання низьких і наднизьких температур у медицині; організація та робота низькотемпературних банків.

Оксана Лизогуб представила доповідь на тему «Оцінка життєздатності сперматозоїдів кнурів» (https://drive.google.com/file/d/1ddT0-Yfp_2RNu9AXq1jH95YhsM-kzKUz/view). Доповідь викликала жваве обговорення та неприхованих інтерес до висвітлених результатів досліджень, що спричинило велику кількість питань до доповідачки. Роботи учасників будуть опубліковані у збірнику тез доповідей.