17 лютого 2022 року перший заступник директора з наукової роботи, акаде­мік НААН Світлана КОВТУН взяла участь у засіданні секції науково-інно­ваційного розвитку АПК Київської області Північного міжрегіонального нау­ко­во­го центру, яке відбулося на базі ННЦ «Інститут механізації та електри­фіка­ції сільського господарства» (https://www.facebook.com/imesg.nnc.9/posts/1119387975481211).

Керівник секції, академік НААН Валерій АДАМЧУК та учасники засідання обгово­рили необхідність формування пріоритетних тематичних планів наукових досліджень та бази науково-інноваційних проектів для впровадження у виробництво, розробку та реалізацію інноваційних механізмів управління інтелектуальним капіталом, інтеграції науки і виробництва; налагодження тісної співпраці з організаційними структурами державного управління та місцевого самоврядування; поліпшенні організації трансферу завершених наукових розробок в агропромислове виробництво.

Василь ОЛЕКСЮК, начальник Управління агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації та учасники засідання обговорили умови співпраці Управління агропромислового розвитку Київської ОДА з профільними інститутами Київщи­ни. Запропоновано, що пілотний проект із впровадження нових технологій і розробок фахів­ців інститутів буде в Бучанському районі (https://www.facebook.com/kodadapr/posts/962910551286689).

Світлана КОВТУН наголосила, що протягом 2021 року Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН активізував роботу щодо співпраці по Київській області відповідно до пріоритетних напрямів наукової діяльності, які полягають у впровадженні вітчизняної системи селекції у скотарстві України на популяційному рівні її організації за світовими стандартами та біотехнологіями, а також реалізації методології та організації збереження генофонду порід сільськогосподарських тварин у контексті функціонування національного надбання України – Банк генетичних ресурсів тварин.

Впродовж 2021 року налагоджено співпрацю (укладено і профінансовано відповідні договори) з рядом компаній Київської області щодо визначення племінної цінності та селекційних індексів бугаїв молочних та молочно-м’ясних порід, формування відповідних електронних баз даних. Це – ТОВ «СТ Дженетікс Україна», ТОВ «Генус Україна», ТОВ «Сімекс Альянс Україна», ТОВ «Українські ферми».