Завідувачка лабораторії біотехнології відтворення Оксана ЩЕРБАК та аспірантка Оксана ЛИЗОГУБ взяли участь у 38-й щорічній зустрічі Європейського товариства репродукції людини та ембріології (ESHRE 38th Annual Meeting) (https://www.eshre.eu/ESHRE2022). Зустріч проходила з 3 по 6 липня 2022 року в MiCo-Milano Convention Centre (м. Мілан, Італія) у змішаному форматі, що забезпечило участь наукової спільноти, допоміжного персоналу клініки репродуктивної медицини, ембріологів, психологів, студентів, ординаторів, аспірантів та стажерів з різних країн світу. Програма складалась із 15 курсів, щорічних загальних зборів членів товариства ESHRE, ділових зустрічей членів комітетів, що входять до складу ESHRE та пленарних та постерних доповідей.

    Цього року програма зустрічі була доповнена новою секцією «Технології штучного запліднення під час війни в Європі». Пленарну доповідь на тему «Війна в Європі?: боротьба українських науковців за життя та майбутнє, переміщення та збереження заморожених біоматеріалів» (https://www.eshre.eu/ESHRE2022/Programme/Searchable#!sessiondetails/0000099720_0) спільно з колегами представив Бірол Айдін (ТОВ «Айвімед Ген»,       м. Київ, Україна). В своїй доповіді він наголосив на тому, що те відбувається в Україні – це більше, ніж війна; це намагання людей захистити своє майбутнє, минуле від нападів геноциду, здійснених російською федерацією. Напади російської федерації не тільки завдають шкоди всім закладам охорони здоров’я та науковим установам, а й унеможливлюють будь-який розвиток в майбутньому. Відмітив, що понад 70 000 заморожених ембріонів було вивезено за кордон, понад 10 000 заморожених яйцеклітин було передано для зберігання в кріобанках інших країн. Було також транспортовано тисячі зразків тканин сім’яників і сотні зразків тканини яєчників. В Україні зараз успішно зберігаються тисячі заморожених зразків ембріонів і сперми. Наголосив на тому, що наразі жодних пошкоджень ембріонів або труднощів із доставкою рідкого азоту не зафіксовано. Однак, якщо атаки продовжаться, труднощі неминуче посиляться.

    Франсуа Шенфілд (відділення репродуктивної медицини Лондонська лікарня університетського коледжу, м. Лондон, Великобританія) представив доповідь-обговорення «Від образи до шкоди: війна та транскордонна репродуктивна допомога (Cross Border Reproductive Care-CBRC). Труднощі для пацієнтів і співробітників». Представив наявні факти щодо порушення роботи закладів репродуктивної медицини, а також складні правові та етичні проблеми, пов’язані з цією надзвичайною ситуацією. Відмітив, що в останні роки Україна була популярним центром з медичного туризму для лікування непліддя з використанням сурогатного материнства, за попередніми оцінками від 2 000 до 2 500 немовлят щороку народжувалось у рамах такої допомоги. Зауважив, що діяльність медичного туризму вже набула ускладнень через пандемію Covid-19 в останні два роки. Наголосив на тому, що через вторгнення російської федерації в Україну в лютому 2022 року, майбутні батьки, сурогатні матері, донори яйцеклітин, агентства та клініки зіткнулися з надзвичайною ситуацією, яка призвела до великих втрат.

    Сем Еверінгем (некомерційна організація «Growing Families», м. Сідней, Австралія) на панельній дискусії підняв питання «Ембріони-біженці: залишити чи допомогти? Яку політику слід розглянути країнам із репродуктивними програмами третьої сторони для репатріації гамет іноземним парам». Україна у 2016 році стала європейським центром доступного сурогатного материнства та програми донорського ЕКЗ для гетеросексуальних подружніх пар з усього світу. За останні шість років цими програмами сурогатного материнства скористалися тисячі безплідних пар. За попередніми оцінками, в українських кріобанках зберігалось понад 30 000 ембріонів і гамет, що належали громадянам інших країн. Обговорили труднощі, з якими стикаються пацієнти під час пошуку нових кріобанків для зберігання власних ембріонів через дуже обмежену кількість країн із можливостями та законами, які підтримують програми сурогатного материнства.