Відновлення поголів’я коней поліської популяції є одним із напрямків діяльності відділу генетичних ресурсів тварин ІРГТ ім. М.В.Зубця НААН, тому співробітники інституту разом з власниками тварин та не байдужими особами намагаються зберегти та відродити породну групу попри складнощі, викликані війною в країні. Поголів’я коней, яке до війни утримувалося с. Прибірськ Вишгородського р-ну Київської області, пережило окупацію і дивом уціліло, але  ряд обставин змусив власників тварин  перемістити їх в більш безпечне місце, де є належні природні умови для вільного утримання тварин та добрі умови догляду, а саме: на базу Екологічної Дослідницької Станції «Глибокі Балики» (село Балико-Щучинка Обухівського району Київської області).

   З метою виконання наукових досліджень за завданням «Розроблення методики та селекційної програми реконструкції поліської популяції коней» завідувачка відділу генетичних ресурсів тварин ІРГТ ім. М.В.Зубця НААН Олена Сидоренко та старший науковий співробітник відділу Тетяна Ільницька 30 вересня 2022 року відвідали екологічну базу, де провели інвентаризацію наявного поголів’я коней, умов утримання і годівлі, здійснили оцінку екстер’єру кобил та молодняку різного віку із взяттям основних промірів тіла, відібрали біологічний матеріал для ДНК-типування.

   Під час спільної конструктивної зустрічі з власником поліських коней та усіма небайдужими особами, які докладають зусилля для відновлення локальної популяції, були розглянуті питання утримання та годівлі коней в нових природних умовах, а також їх добору та відтворення.