17 листопада 2022 року в малій залі інституту відбулося засідання координаційно-методичної ради з розгляду звітів про виконання завдань програми наукових досліджень НААН на 2021-2025 роки № 31 «Генетика, збереження та відтворення біоресурсів у тваринництві» за 2022 рік. З аналізом виконання проведених досліджень виступили керівники підпрограм: доктор с.-г. наук Валентина Дзіцюк «Генетичні маркери основних селекційних ознак та їх використання в селекції сільськогосподарських тварин», доктор с.-г. наук, член-кор. НААН Юрій Полупан «Селекція, оцінка племінної цінності та стан біорозмаїття у тваринництві» та доктор с.-г. наук, академік НААН Світлана Ковтун «Біотехнологія відтворення сільськогосподарських тварин». З рецензіями звітів, поданих виконавцями програми, виступили експерти координаційно-методичної ради.

    В обговоренні результатів досліджень виконавців програми взяли участь в.о. директора Інституту тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» - ННСГЦВ Нінель Кудрик, начальник Відділу ветеринарної медицини та зоотехнії апарату Президії НААН Олександр Костенко, начальник Науково-організаційного управління НААН Олег Гузєватий. Виступаючі наголосили на складних умовах проведення досліджень у звітному році, надали зауваження по окремих завданнях та пропозиції по роботі координаційної ради у 2023 році.

   Підсумки засідання підвів голова координаційно-методичної ради доктор с.-г. наук, член-кор. НААН Юрій Вдовиченко. За результатами роботи була прийнята ухвала засідання ради.

 

У Х В А Л А

засідання координаційно-методичної ради з виконання

ПНД № 31 «Генетичне поліпшення сільськогосподарських тварин,

їх відтворення та збереження біорозмаїття»

(«Генетика, збереження та відтворення біоресурсів у тваринництві»)

 

   Розглянувши та обговоривши звіти про виконання завдань програми наукових досліджень НААН на 2021 – 2025 рр. 31   «Генетичне поліпшення сільськогосподарських тварин, їх відтворення та збереження біорозмаїття» («Генетика, збереження та відтворення біоресурсів у тваринництві») за 2022 рік координаційно-методична рада ухвалила:

 

  1. З урахуванням зауважень і пропозицій звіти з виконання завдань програми наукових досліджень НААН 31 «Генетичне поліпшення сільськогосподарських тварин, їх відтворення та збереження біорозмаїття» («Генетика, збереження та відтворення біоресурсів у тваринництві») за 2022 рік затвердити.
  2. Виконавцям відповідних завдань ПНД «Генетика, збереження та відтворення біоресурсів у тваринництві» проводити роботу з одержання і накопичення генетичного матеріалу від тварин локальних і зникаючих порід (сперми, ембріонів, зразків біоматеріалу) для формування і функціонування мережі банків генетичних ресурсів і передачі на збереження в банк ІРГТ ім. М.В.Зубця НААН найбільш інформативних зразків генетичного матеріалу.
  3. Вважати обов’язковою вимогою до усіх співвиконавців ПНД формування і надання електронних баз даних племінних стад відповідних регіонів.
  4. При підготовці повних проміжних звітів врахувати зауваження, що подані в рецензіях та надати заплановану наукову і науково-технічну продукцію у вигляді методик, настанов, рекомендацій, монографій, патентів на винаходи тощо.
  5. План роботи координаційно-методичної ради на перше півріччя 2023 року схвалити.

 

 

 

   Директором Державної дослідної станції птахівництва НААН, доктором с.-г. наук Олегом Катериничем, до засідання координаційно-методичної ради, була підготовлена наукова доповідь «Селекція у птахівництві - сучасні світові тенденції».

 

Доповідь: Селекція у птахівництві -сучасні світові тенденції