3 і 4 березня 2023 року в Національному сільськогосподарському музеї в місті Прага (Чеська Республіка) проходив ІІІ симпозіум органічного сільського господарства. Від Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН участь прийняла завідувачка лабораторії біотехнології відтворення Оксана ЩЕРБАК.

   Симпозіум організовано та проведено Асоціацією місцевих продовольчих ініціатив та Міністерства сільського господарства Чеської Республіки. Програма симпозіуму включала наукові лекції та майстер-класи чеських та іноземних спікерів. Працював простір для неформальних діалогів щодо перспектив ведення сільського господарства та обміну цікавими, дієвими та сучасними підходами прикладного призначення. Цього року програма симпозіуму була зосереджена на тваринництві, захисті рослин, громадському харчуванні, а також на сучасних підходах до створення біорегіонів. На симпозиумі паралельно працювали: «Секція органічного землеробства», «Секція ефективного ведення сімейних ферм», «Секція громадського харчування» та «Секція виноградарства».

   В «Секції органічного землеробства» було представлено доповіді:  «Майбутнє органічного землеробства. Пасовища важлива складова сталого сільського господарства. Парникові гази та ведення жуйного тваринництва. Молочні продукти, м'ясо, переробка продуктів»; «Вступ до цілісного менеджменту пасовищем – «Відновлювальне пасовище»; «Значення та розмір тваринницької ферми в органічному землеробстві на перспективу»; «Лісово-пасовищні системи для великої рогатої худоби та птиці»; «Біопестициди в органічному землеробстві»; «Біорегіони – на прикладі проектів Велке Гостерадки та Тишновське (Чеська Республіка); «Земля – муніципальна чи комунальна власність»; «Сасовська екоферма – екологічне свинарство з 1999 року»; «Як створити колективну курячу ферму»; «Модельні екорегіони Баварії»; «Вирощування телят з коровою – практичні рекомендації ведення тваринництва».

   Слід відмітити, що симпозіум проходив в стінах Національного музею сільського господарства Чеської Республіки, завдячуючи чому відвідувачі могли наочно ознайомитись з становленням та розвитком аграрного сектору на території країни. Найбільшу зацікавленість викликала інтерактивна виставка розвитку сільського господарства від 8 тисяч років до нашої ери і до сучасної доби. В динамічній експозиції представлені унікальні колекційні предмети, зокрема чучела тварин, знаряддя праці. Найбільшою гордістю музею є племінний бик Цесар (Цезар) та оригінальний плуг двоюрідних братів Веверкових, що стали початком ери нових технологій та інновацій у аграрному виробництві.

   Окрім експозиційних залів, у музеї є також бібліотека, де зібрані різноманітні видання з сільського господарства, а також архів з документами та фотографіями, пов'язаними з історією сільськогосподарського виробництва в Чехії. Також, на території музею є господарський дворик, на якому представлені місцеві породи кролів, качок, курей та голубів, де за ними охоче спостерігає малеча.

   Національний музей сільського господарства Чеської Республіки є одним з найбільш відвідуваних. Особливо він популярний серед дітей, які з радістю в спеціально створених інтерактивних ігрових зонах доять корів, доглядають за свинками, керують тракторами, препарують риб, вивчають під мікроскопом будову клітини, печуть хліб, торгують продукцією сільського господарства, тобто наочно вивчають всі ланцюжки аграрного виробництва.