5 квітня 2023 року з метою вшанування світлої пам’яті видатного вченого – Михайла ЗУБЦЯ, якому 7 квітня виповнилося б 85 років, наукова та освітянська спільнота провела круглий стіл, де згадали внесок вченого у розвиток вітчизняного тваринництва, підготовку аспірантів і докторантів, формуванні наукових шкіл. В роботі круглого столу взяли участь співро­бітники та здобувачі вищої світи ступеня доктор філософії Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН, викладачі і здобувачі вищої освіти НУБіП України, Миколаївського національ­ного аграрно­го університету, Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

       Відкрив захід учень Михайла Васильовича, в.о. директора Інституту, академік НААН Остап ЖУКОРСЬКИЙ, який теплими словами згадав свого вчителя, керівника наукової установи та Національної академії агарних наук України, особливо наголошуючи на необхідності формування сучасних підходів до науки, як основи нашого майбутнього.

       На викликах сучасної освіти, поліпшенні якості освітнього процесу здобувачів вищої освіти ступеня доктор філософії, необхідності дотримання законодавчої бази освіти, апробаціях та публікації результатів наукових досліджень наголошувала в своєму виступі завідувачка відділу інтелектуальної власності, маркетингу інновацій та аспірантури Світлана ВОЙТЕНКО. Штрихи до портрету керманича вітчизняної зоотехнічної науки академіка Михайла ЗУБЦЯ додала Єлизавета ФЕДОРОВИЧ, завідувачка відділу розведення і селекції тварин Інститут біології тварин НААН. Науковий співробітник Інститут Наталія ШВЕЦЬ детально ознайомила учасників із системою перевірки наукових робіт на плагіат. Своє бачення підготовки аспірантів в Інституті висловила здобувачка вищої освіти ступеня доктор філософії Ольга ВІНТОНІВ.

     Особливості наукової діяльності Михайла ЗУБЦЯ, його напрацювання та досягнення висвітлила перший заступник директора з наукової роботи, академік НААН Світлана КОВТУН. Вона наголосила на необхідності завершення навчання в аспірантурі атестацією дисертаційної роботи. Вказала на необхідності участі здобувачів у програмах академічної мобільності, подвійного навчання, спільних досліджень із установами, з якими Інститут має договори про співпрацю. Навела приклад успішної співпраці із приватними структурами здобувачки Оксани Лизогуб (науковий керівник – Оксана Щербак).

   Особливу увагу було приділено дотичності наукових досліджень аспірантів до завдань програми наукових досліджень НААН №31«Генетика, збе­ре­­же­ння та відтворення біоресурсів у тваринництві». Висвітлено питання можливої співпраці аспірантів Інституту із закладами вищої освіти щодо проведення наукових досліджень, спільних публікацій, участі в конференціях, семінарах тощо. Учасники круглого столу залишилися задоволені отриманою інформацією та спілкуванням з науковцями і колегами з інших наукових установ та ЗВО.