25–27 липня 2023 року завідувач лабораторії Оксана ЩЕРБАК та аспірантка Оксана ЛИЗОГУБ взяли участь у об’єднаному засіданні товариства кріобіології та товариства біології низьких температур (https://cryo2023.com/).

  Представлено результати та опубліковано тези досліджень за темою «Research of the fragmentation level in epididymal spermatozoa of boars» (https://cryo2023.com/wp-content/uploads/2023/07/CRYO2023-ABSTRACT-BOOK.pdf).

   Цьогорічний формат зустрічі в черговий раз забезпечив роботу багатьох тематичних секцій. Слід відмітити, що відбувалась 60-та щорічна ювілейна зустріч, яка об’єднує людей з різноманітним досвідом впровадження нових технологій кріоконсервації. Такі технології на сучасному етапі розвитку науки мають великий суспільний вплив на різні галузі, починаючи від здоров’я людей та закінчуючи збереженням біорізноманіттям. Формат зустрічі передбачав ряд пленарних сесій, а саме: «Соціальний вплив та нові виклики кріобіології» та «Наслідки для суспільства та нові зміни в кріобіології – рослини, біорізноманіття, збереження та космос». Під час роботи цих сесій розглядались питання присвячені: новим технологіям та підходам в кріобіології та до оптимізації розробки протоколів кріоконсервації; проблемам та досягненням в кріоконсервації композитної тканини; кріоконсервація для трансплантації – багатообіцяючий прогрес у комплексному використанні тканин і органів; досягнення кріоконсервації в клітинній терапії; збереження крові та клітин крові; переклад продуктів кріоконсервованої клітинної терапії: нормативні, стандартні та аналітичні роздуми; кріоконсервація нетрадиційних видів; кріоконсервація ооцитів, ембріонів, тканини яєчників та кріоконсервація сперматозоїдів; кріоконсервація генетичних ресурсів рослин та дикого водного біорізноманіття; біобанкінг для підтримки кріобіологічних досліджень; термодинаміки; кріотерапія та кріохірургічні застосування.

  На панельній дискусії обговорювали аргументи «за» та «проти» застосування диметилсульфоксиду під час кріоконсервації для клітинної терапії.

   Симпозіум «Майбутні наслідки кріоконсервації: загрози та можливості в перфузії та трансплантації» був присвячений підходам до збереження життєздатності тканин для трансплантації.

  Ця зустріч стала платформою для міркувань про минулі досягнення, обміну новими знаннями та ідеями, проведення конструктивних дискусій, розширення зв’язків та співпраці, і, найголовніше, просунутися вперед у наступну та найкращу еру досліджень кріоконсервації.