11 серпня 2023 року науковці Інституту взяли участь у роботі експертної комісії Мінагрополітики України та здійснили розгляд і аналіз матеріалів, які надійшли від регіональних експертних комісії та суб’єктів господарювання щодо підтвердження відповідності суб’єктів племінної справи у тваринництві присвоєному статусу, а також присвоєння нових статусів у ІІ кварталі 2023 року. Про це було анонсовано раніше –http://iabg.org.ua/index.php/news/767-11-08-23.

За результатами роботи експертної комісії присвоєно 12 статусів суб’єктам племінної справи у тваринництві, а саме: 

   З молочного скотарства племінний репродуктор з розведення голшинської породи присвоєно ПАТ «Продовольча компанія Поділля», СТОВ «Волиця» та ДП «ДГ «Христинівське» ІРГТ ім. М.В. Зубця НААН». Племінний репродуктор з розведення джерсейської породи присвоєно ФОП Лепей Юрій Юрійович. Племінний репродуктор з розведення айрширської породи присвоєно ДП «ДГ ім. Декабристів ІПР НААН», а також  ТОВ «Генерація Майбутнього» присвоєно статус підприємства з племінної справи у скотарстві ІІІ категорії.

   З рибництва присвоєно статус племінного репродуктора з розведення антонінсько-зозуленецького внутрішньо-породного типу української рамчастої породи коропа ТОВ  «Рибне господарство «Меркурій».

   З вівчарства племінний репродуктор з розведення української гірськокарпатської породи овець присвоєно ФОП Саган Василина Іванівна ФГ «Гексада», ФГ «Гафинець», а також ФГ «Центр відродження вівчарства».

   З бджільництва статус племінна пасіка з розведення карпатської породи присвоєно ФОП Кравченко Євгеній Вікторович, також племінна пасіка з розведення української степової породи присвоєно ДП «ДГ ім. Декабристів ІПР».

    Після підписання відповідного наказу буде здійснено реєстрацію цих нових господарств.