З 14 по 16 лютого 2024 року провідна наукова співробітниця лабораторії економіки племінних ресурсів та дослідних господарств Ольга Кругляк взяла участь у роботі Міжнародної агропромислової виставки «АгроВесна 2024» (м. Київ). В її рамках працювали міжнародні виставки «Зернові технології», Agro Animal Show та «Фрукти. Овочі. Логістика», які символізують початок аграрного сезону та зібрали аграріїв з усієї України. В експозиції було представлено понад 100 компаній з України, Німеччини, Польщі, Словаччини, Туреччини та Франції.

   В рамках заходу також пройшли семінари та круглі столи з найбільш актуальних питань розвитку агарного сектору. Серед них найбільшу зацікавленість у фермерів викликав круглий стіл «Відкриття другого етапу ринку землі – перспективи та наслідки», що був організований за участі ВГО «Українська аграрна конфедерація», президент якої Леонід Козаченко був модератором заходу. Перед всіма зацікавленими виступили заступник Міністра аграрної політики та продовольства Людмила Шемелинець, віце-президент Нотаріальної палати України Інна Бернацька, експерт із аграрної та земельної політик Київської школи економіки Роман Нейтер, керівники напряму земельної реформи Програми USAID АГРО, представники Аграрного Союзу України, Асоціації фермерів та приватних землевласників України. Дискусія була дуже емоційна, фермерів хвилювали питання, пов’язані із законодавчими змінами у сфері земельних відносин у зв’язку із відкриттям другого етапу ринку землі, перспективами та наслідками цього процесу.

   1 січня 2024 року ринок землі відкрився для юридичних осіб. Також громадяни отримали право набувати у власність до 10 тис га землі. На сьогодні є заборона продажу землі іноземцям. Але фермери зауважували, що через прийняття закону про множинне громадянство, іноземці вже зможуть отримати доступ до ринку українських земель, і вказували на суттєві ризики. Спікери відмітили, що з початку поточного року було продано 14 тис га земель сільськогосподарського призначення, з них – 1460 га юридичним особам. Також учасники заходу наголошували, що нині в багатьох країнах Європейського Союзу земля сільськогосподарського призначення коштує набагато дорожче, ніж в Україні.

   Фермери вказували, що, на їхню думку найбільш доцільно було б в Україні запровадити французько-польську модель ринку землі, де землею володіє той, хто на ній працює. Фермери акцентували, що сьогодні особливо актуально звучить відомий вислів про те, що ми не отримали землю у спадок від предків, ми позичили її у наших дітей. Тому вже сьогодні треба запобігти, щоб у майбутньому сьогоднішні українські діти не стали залежними через втрату найважливішого сільськогосподарського ресурсу – землі.