1 квітня 2024 року в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН під головуванням першого заступника директора з наукової роботи Світлани КОВТУН відбулося засідання методичної комісії з розгляду робочих програм та календарних планів виконання наукових досліджень за ПНД 31 «Генетичне поліпшення сільськогосподарських тварин, їх відтворення та збереження біорозмаїття» («Генетика, збереження та відтворення біоресурсів у тваринництві»).

    ПНД 31 на 2024 – 2025 роки передбачає виконання фундаментальних та прикладних досліджень, в основі яких вирішення низки питань генетико-селекційного та біотехнологічного характеру, які б сприяли поліпшенню продуктивності різних видів сільськогосподарських тварин, збереженню генофонду зникаючих популяцій, а також поповнення кріоколекції  генетичного матеріалу банку генетичних ресурсів тварин Інституту.

   Основні етапи робіт за фундаментальними дослідженнями представили керівники завдань Кирило Копилов, Валентина Дзіцюк, Любов Стародуб, Олена Сидоренко, Наталія Мохначова, Ольга Бірюкова, Ірина Базишина, Павліна Джус. Робочі програми та календарні плани за прикладними дослідженнями висвітлили Наталія Черняк, Олена Сидоренко, Дмитро Басовський, Ольга Кругляк, Тетяна Ільницька, Олена Бойко, Оксана Щербак.

   По закінченню терміну виконання наукових досліджень очікується розробка нової системи оцінки худоби, програми розвитку порід великої рогатої худоби та коней, рекомендацій щодо поліпшення господарськи корисних ознак худоби, методів використання сучасних біотехнологічних методів як засобу збільшення поголів’я тварин,  нових наукових даних щодо генетичного маркірування основних селекційних ознак та їх використання в селекції, методів оцінки племінної цінності за комплексом ознак тощо.

   Доповіді керівників наукових завдань супроводжувалися жвавою дискусією з тих чи інших питань, коригуванням етапів робіт, внесеними пропозиціями, що в кінцевому результаті слугуватиме кращій якості виконаних досліджень та зроблених рекомендацій.

   Методична комісія прийняла рішення схвалити подані до розгляду робочі програми на 2024 – 2025 роки та календарні плани на 2024 рік з побажанням вчасного виконання запланованих наукових досліджень.