23–25 липня 2024 року в м. Вашингтон (США) відбулась 61-а щорічна зустріч Товариства кріобіології. Цьогорічна зустріч товариства було присвячено темі «Інженерна кріобіологія для життя та сталого розвитку». Останні досягнення клітинної медицини, імунотерапії, створення ліків і вакцин, нових харчових продуктів, збереження та безпека навколишнього середовища та видів, а також дослідження космосу вимагають розробки унікальної кріобіологічної техніки, щоб забезпечити ефективний результат цих передових технологій. Саме тому, інженерія є невід'ємною частиною галузі кріобіології (наприклад, розробка та створення інноваційних кріопристроїв і матеріалів, нові підходи до контролю утворення льоду та нові стратегії для покращення кріоконсервації чи кріохірургії).

   В цій триденній зустрічі брало участь понад 350 делегатів з понад 35 країн світу, включаючи науковців та дослідників з наукових та навчальних установ, з виробничих та некомерційних організацій.

   Від Інституту у зустрічі брали участь перший заступник директора з наукової роботи Світлана КОВТУН, завідувач лабораторії Оксана ЩЕРБАК, старший науковий співробітник Петро ТРОЦЬКИЙ та аспірантка Оксана Лизогуб (https://cryo2024.com/program/). Науковці представили результати досліджень за темою «Application of the flotation method for the selection of cryopreserved rams' sperm».

   Програма зустрічі передбачала шість пленарних сесій, які були присвячені пам’яті доктора Вільяма Фредеріка РАЛЛА; можливостям фінансування від Національного інституту охорони здоров’я Сполучених штатів Америка; публікації результатів досліджень з кріобіології та кріозберігання у розширеному колі наукових журналів; шляхам регулювання контролю якості харчових продуктів і лікарськими засобами та підходам до розробки пристроїв, які забезпечують охолодження або заморожування біологічних об’єктів; розгляду та нагородженню робіт представлених на конкурс Кришталева премія, а також обговоренню майбутніх тенденцій досліджень з кріобіології глобального значення.

   Під час роботи зустрічі свої результати досліджень представили понад 300 дослідників (194 усні та 105 постерних доповідачів) в 18 секціях.

   Однією з важливих подій зустрічі було представлення дизайну нового логотипу Товариства кріобіології. Піктограма в логотипі складається з шести точок кристала льоду, а кольори підібрані таким чином, що відображають як заморожений стан (синій), так і життя (зелений), акцентуючи увагу на важливості цих процесів.