З 21 по 25 липня 2024 р. асоціацією Американського товариства науки про тварин спільно із Канадським товариством науки про тварин було проведено щорічну зустріч (https://www.asas.org/meetings/annual-2024, конференц-центр Калгарі TELUS, м. Калгарі, Канада). Завідувач лабораторії Оксана ЩЕРБАК взяла активну участь в обговоренні зацікавлених доповідей.

   Формат зустрічі передбачав доповіді учасників у 27 секціях. Також були загальнодоступні формати доповідей у вигляді презентації та постерів. Найбільшу зацікавленість викликала секція «Репродукція: шляхи подолання втрати тільності у великої рогатої худоби». Зокрема, корисними були доповіді щодо особливостей ембріонального розвитку великої рогатої худоби Bos indicus і Bos taurus. В доповіді було показано, що велика рогата худоба Bos indicus має вищу фертильність та вихід телят за умов обмеженої годівлі, порівняно з великою рогатою худобою Bos taurus .

   В доповідях було окреслено поточний стан неплідності та ключових репродуктивних біотехнологій (наприклад, штучне осіменіння, трансплантація ембріонів і отримання ембріонів in vitro), доступних для прискореного розмноження великої рогатої худоби. Доповідачі звернули увагу на вплив раціону батьків на настання тільності у великої рогатої худоби. Зауважили, що більшість досліджень спрямовано на вивчення проблеми ранньої ембріональної смертності у великої рогатої худоби пов’язаних. Проте є ряд досліджень, спрямованих на вивчення впливу батька на ранній ембріональний розвиток.

   Жваву дискусію викликала доповідь присвячена ролі фізіологічної зрілості фолікула на подальший розвиток яйцеклітини та настання тільності. Показано, що ооцити, індуковані до овуляції з преовуляторних фолікулів меншої фізіологічної зрілості (нижча продукція естрадіолу та менший діаметр), мають низький відсоток виходу бластоцист, нижчу якість ембріонів та прискорений темп розвитку ембріона порівняно з тими, що овулювали з фолікулів більшої зрілості. Саме тому вплив зрілості фолікула та мікрооточення фолікулярної рідини на дозріваючий ооцит, у подальшому позначитиметься на ранньому розвиткові ембріона та відіграє ключову роль у настанні тільності та народженні здорового теляти.

   Слід зазначити, що отримана під час зустрічі інформація буде використана під час проведення занять здобувачам вищої освіти наукового ступеня доктора філософії за акредитованими освітньо-науковими програмами «Біологія та біохімія» та «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» в ІРГТ ім. М.В. Зубця НААН.