23 серпня 2024 року під головуванням директора Інституту Остапа ЖУКОРСЬКОГО проведено робочу нараду щодо комплексної підготовки матеріалів для проведення категоризації Інституту як об’єкту критичної інфраструктури. Директор наголосив, що ці матеріали повинні обґрунтовувати розрахунки віднесення нашої установи до однієї з категорій критичності з метою включення до секторального переліку об’єктів критичної інфраструктури Міністерства освіти і науки України.

   Перший заступник директора з наукової роботи Світлана КОВТУН наголосила, що однією з вимог підготовки таких матеріалів є оцінка співпраці з іншими державами-партнерами України. Оскільки одним із напрямів наукової діяльності Інституту є комплексна реалізація завдань збереження генофонду порід с.-г. тварин у контексті функціонування наукового об’єкту, що становить національне надбання України (Банк генетичних ресурсів тварин), це нерозривно пов’язано з міжна­родною діяльністю від імені України через членство нашої держави у Європей­ському регіональному центрі генетичних ресурсів тварин при FAO з 2008 року (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0488555-08#Text, https://www.animalgeneticresources.net/index.php/countries/, національний координатор – Остап ЖУКОРСЬКИЙ). Оскільки з 2001 року цей центр сприяє співпраці, координації роботи та обміну інформацією і досвідом між різними європейськими країнами (більше 40), урядовими та неурядовими організаціями, від порушення умов діяльності Інституту буде завдано шкоди інтересам інших держав-партнерів України.

   Також Інститут активно співпрацює (членство) з Американською асоціацією ембріотрансплантації, Американським товариством науки про тварин. Членство в цих асоціаціях забезпечується завідувачем лабораторії біотехнології відтворення Оксаною ЩЕРБАК. Завідувач відділу генетичних ресурсів тварин Олена СИДОРЕНКО забезпечує членство у Всесвітній науковій асоціації птахівників. Зазначені наукові роботи не лише враховують інтереси України, але й враховують інтереси держав-партнерів.