1.10.06.2021Інститут розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН є активним учасником профільних виставок та заходів. В цьому році на території Експоцентру України відбулася вже 33-тя Міжнародна агропромислова виставка «АГРО-2021», де в експозиції Національної академії аграрних наук України для учасників та відвідувачів були представлені наукові розробки та практичні рекомендації науковців інституту.

Співробітники інституту також взяли активну участь в роботі спеціалізованих виставок та панельних дискусій, що відбулись у рамках заходу. Зокрема, відвідали IV Агрополітичний форум, де у вітальному слові міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко наголосив, що лобіюватиме питання щодо підвищення підтримки агросектору, який формує в державі 50% валютної виручки і 20% ВВП, до рівня 1% від ВВП країни. 

Наразі одним із пріоритетних напрямків сільського господарства є органічне виробництво, тому науковців інституту особливо зацікавили доповіді учасників конференції «Органік: знання, досвід, результат», що відбулась в рамках Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2021» та Спеціалізованої виставки-ярмарку органічних продуктів і технологій «ORGANIC-2021». Рік тому ЄС ухвалив дві стратегії – “Від ферми до виделки” та  Стратегію біорізноманіття до 2030 року, було заявлено про амбітні плани збільшення органічного виробництва в країнах ЄС до щонайменше 25% від всіх сільськогосподарських земель. Враховуючи лідерські позиції України в експорті органічної продукції до ЄС в попередні роки, для аграріїв надважливо адаптувати діяльність відповідно до нового органічного законодавства, що впроваджується в ЄС з 2022 року. Для довідки, минулого року Україна експортувала до ЄС 217,2 тис. тонн органічної продукції та займає 4 місце за обсягами імпорту органічної продукції на цей ринок, з-поміж 123 країн-експортерів.

2.10.06.2021Активним учасником виставки «ORGANIC-2021» також був один із найбільших виробників сертифікованої органічної продукції тваринництва, приватне підприємство «Галекс-Агро» (Житомирська обл.), що є племінним репродуктором з розведення симентальської породи великої рогатої худоби, де в рамках науково-інноваційної співпраці науковцями інституту виконувались завдання із селекційно-племінної роботи зі стадом підприємства. Для довідки: станом на 1 січня 2021 року в господарстві утримувалось 1987 голів худоби, в т.ч. 1327 корів. Середній надій від корови за даними річного звіту за 2020 рік становив 7336 кг, із вмістом жиру 4,1% та білку 3,1%. 

За результатами участі в виставці, вагомі досягнення та пропаганду наукових знать колектив Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН був нагороджений Дипломом Міністерства агарної політики та продовольства України та Подякою Національної академії аграрних наук України.