30.08.2021

   

В рамках співпраці із проєктом «BioUkraine» Фундації Україна-США Інститут розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН з 2020 року набув членства в Американській асоціації наук про тварин (American Society of Animal Science) та вперше прийняв участь у Віртуальній щорічній зустрічі Американського товариства науки про тварин (http://naas.gov.ua/news/?ELEMENT_ID=6109).

  З 14 по 17 липня 2021 року асоціацією було проведено чергову щорічну зустріч та виставку тварин (https://asas.org/meetings/annual-2021#) у якій науковці інституту були активними учасниками. Слід зазначити, що цьогорічний формат зустрічі забезпечив участь науковців як online, так і  ofline не лише зі США, а і Канади, Ірландії, Федеративної республіки Німеччини, Республіки Кореї, Федеративної республіка Бразилія, Федеративної республіки Нігерія, Російської Федерації, Казахстану та України.

  Формат зустрічі передбачав у прямому ефірі доповіді запрошених спікерів у 33 секціях. Також були загальнодоступні формати доповідей у вигляді презентації з аудіосупроводом та постерів. Під час проведення секційних засідань був доступний формат "Запитання та відповіді", яким науковці інституту змогли скористатись та задати колегам запитання, на які отримали відповіді.

  Найбільшу зацікавленість науковців інституту викликали секції з розведення та генетики тварин, що стосувались як м’ясного, так і молочного скотарства, а також інших видів сільськогосподарських та свійських тварин. Зокрема, корисними були доповіді в напрямку геномної оцінки кросбредної молочної худоби, економічна доцільність використання спермопродукції м’ясних бугаїв в молочних стадах, оскільки такі підходи набувають поступового розвитку в Україні.

  Хотілось відмітити, що науковці інституту представили постер «Analysis of the development of high-quality corpus luteum of the ovaries in recipient heifers». Формат зустрічі дозволяв учасникам завантажувати постери та реферати.

   По завершенню цього заходу інститут отримав запрошення прийняти участь у наступній зустрічі, яка планується 26–30 червня 2022 року в м. Оклахома-Сіті, штат Оклахома, США.

  Участь науковців інституту в події світового масштабу є корисною та інформативною з огляду на широкий спектр проблематики та високий науковий рівень доповідей. Крім того була надана можливість заздалегідь ознайомитися з матеріалами конференції та поставити запитання учасникам. Такий підхід забезпечив обмін ідеями та досвідом з іншими учасниками. Отримана інформація та контакти будуть спрямовані на розвиток наукової діяльності інституту, написання нових проектів та робіт.