14.09.2021   14 вересня 2021 року в ДП «ДГ «Нива» та ДП «ДГ «Христинівське» Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААНвідбувся науково-практичний семінар «Використання дослідно-експериментальної бази НААН як демонстраційного полігону з трансплантації ембріонів великої рогатої худоби».

    В роботі семінару взяв участь перший віцепрезидент НААН академік НААН Михайло Гладій, який у вступному слові наголосив, що багато країн з розвиненим скотарством активно використовують трансплантацію ембріонів для прискореного розмноження генетично цінного поголів’я молочної худоби як власного, так і зарубіжного походження. За недостатнього рівня відтворення маточного поголів’я у промислових підприємствах України останніми роками зростає імпорт ремонтного молодняка, на що витрачаються значні кошти, в тому числі бюджетні. Такза 2009 – 2019 років за даними Державної служби статистики в Україну імпортовано 24 193 голови племінної худоби на суму 59 766 100 $.

 В той же час досвід наукових установ НААН свідчить про можливість суттєвого зменшення грошових витрат на імпорт генетичного матеріалу шляхом використання трансплантації ембріонів від кращих корів у межах окремого стада, їх трансферу для пересадки в інші промислові підприємства, а також використання імпортованих ембріонів замість живих тварин. Розрахунки свідчать, що вартість вітчизняної нетелі-трансплантанта з високим генетичним потенціалом не більше 1 350 $ (125 $ собівартість одного ембріону, потрібно два ембріони на одну тільність, 1 100 $ – вартість вирощування однієї нетелі). Тому економія коштів на імпорті нетелей могла б скласти на кожній 24 193 голів 1 120 $, або 27 096 160 $ за 2009 – 2019 роки. 

 За таких обставин установам НААН необхідно активно пропагувати наукові здобутки з трансплантації ембріонів с.-г. тварин, демонструвати практичне застосування цього біотехнологічного методу у дослідних господарствах мережі НААН та надавати послуги з трансплантації ембріонів с.-г. тварин промисловим підприємствам.    

14.09.2021.2Ведучий семінару академік-секретар Відділення зоотехнії НААН академік НААН Остап Жукорський розкрив стан і перспективи трансплантації ембріонів сільськогосподарських тварин та наголосив на актуальності використання цього методу в мережі дослідних господарств НААН з демонстраційною метою.

Учасниками семінару були понад 20 осіб, зокрема, науковці Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН, Інституту біології тварин НААН, Інституту тваринництва НААН, Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, директори ДП «ДГ «Олександрівське» ННЦ «Інституту землеробства НААН», ДП «ДГ «Степне» Інституту свинарства і АПВ НААН», ДП «ДГ імені Декабристів Інституту свинарства і АПВ НААН», ДП «ДГ «9 Січня» Інституту свинарства і АПВ НААН», ДП «ДГ «Шевченківське» Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН», ДП «ДГ «Кутузівка» Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН», ДП «ДГ «Гонтарівка» Інституту тваринництва НААН», ДП «ДГ «Елітне» Інституту сільського господарства Степу НААН», ДП «ДГ «Асканійське» Асканійської ДСГДС Інституту зрошуваного землеробства НААН».

Під час проведення семінару презентовано проєкт «Розвиток трансплантації ембріонів великої рогатої худоби в мережі дослідних господарств НААН (2021 – 2025)». Реалізація завдань проекту забезпечить використання наукових розробок і рекомендацій з у практичній роботі зі стадом великої рогатої худоби господарств. Буде впроваджено технологію прискореного формування племінного ядра корів стада за інтенсивного застосування біотехнології трансплантації ембріонів, отриманих від корів-донорів господарства. Виконавцями буде забезпечено збільшення кількості телят від кращих корів і створення найбільш однорідного, однотипного стада високопродуктивних тварин за короткий термін. Ця робота буде 14.09.2021.1супроводжуватися наданням науково-практичних консультацій з трансплантації ембріонів, проведення навчання спеціалістів господарств біотехнології трансплантації ембріонів, формування груп корів-донорів.