27.10.2021.119–21 жовтня 2021 року у Виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» (вул. Амстердамська, 1, с. Березівка, Київська область) відбулась ХІІІ Міжнародна виставка «LABComplEX. Аналітика. Лабораторія. Біотехнології. HI-TECH». Одночасно з виставкою 2021 проходили: Міжнародний Симпозіум з Лабораторної Медицини 2021 та XI Міжнародна виставка обладнання та технологій для фармацевтичної промисловості PharmaTechExpo 2021.

Слід відмітити, що упродовж тривалого періоду виставка є важливим комунікаційним майданчиком, на якому провідні компанії представляють найсучасніші технічні рішення зі створення, оснащення та модернізації різних типів лабораторій всіх галузей промисловості, науки та освіти.

У роботі Виставки від Інституту розведення та генетики тварин імені М.В. Зубця НААН взяла участь завідувач лабораторії біотехнології відтворення Оксана Щербак. Формат виставки об’єднав експозицію та науково-практичну програму, чим забезпечив можливість відвідувачам ознайомитися з новітніми технологіями, обмінятися досвідом та встановити ділові контакти між представникам наукових та бізнесових кіл.

Найяскравішу новинку продемонструвала компанія ТОВ «ЕНВЕРК-УКРАЇНА», яка є ексклюзивним представником та партнером компанії Enverque GmbH (Німеччина), а саме найсучаснішу мобільну лабораторію. Така лабора­торія є унікальною, в її склад може входити одночасно декілька лабораторії з різноманітним обладнанням, як для спеціалізованих, так і для універсальних лабораторій.

Також Оксана Щербак взяла участь у роботі XІ Науково-практичної конференції НАН України «Новітні розробки наукового обладнання провідних приладобудівних компаній. Розвиток центрів колективного користування в НАН України», на якій висвітлено особливості проведення досліджень у клінічних лабораторіях, ознайомлено з новими сучасними методами оптичної мікроскопії, обладнанням для мікробіологічних досліджень, методиками виготовлення цитогенетичних препаратів.

Також взяла участь у майстер-класі «VersaLab – нова реальність молекулярної діагностики» організованого фірмою ТОВ «НЕКСТ ЛЕВЕЛ ДІАГНОСТІКС» та проведений Іриною Головієнко, завідувачкою вірусо­логічної лабораторії ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». На майстер-класі представлено огляд сучасного обладнання та презентовано пристрій «VersaLab». Цей пристрій нового покоління, який виконує функції цілої лабораторії. Забезпечує діагностику без додаткового обладнання та довгих налаштувань, діагностує біля 600 інфекцій і більш ніж 30 генетичних та онкозахворювань реактивами Primer Design.

27.10.2021.2Оксана Щербак отримала сертифікат учасника Міжнародного симпозіуму з лабораторної медицини. Слід відмітити, що під час виставки отримано нові знання із застосування новітніх наукових приладів, інструментів та технологій, як в Україні так і за її межами. Ділові програми Виставки – це демонстрація можливостей сучасної приладної бази та її придбання науковими установами, що в свою чергу сприятиме розвитку аграрної науки та агровиробництва на інноваційній основі.