Аграрна наука значно полегшує наше життя, служить на благо людства і об'єднує в прагненні зробити світ кращим. Щоб вшанувати працю вчених в Україні було засновано День науки. Щорічно в Україні його відзначається в третю суботу травня. Сьогодні вітаємо зі святом всіх, хто працює в науковій аграрній сфері!

  В.о. директора Інституту академіком НААН Остапом ЖУКОРСЬКИМ було схвалено проведення ряду заходів з відзначення цього важливого професійного свята.

   16 травня 2023 року у спеціалізованій вченій раді Інституту відбувся захист дисертації Іллі МІТІОГЛА «Оцінювання і прогнозування молочної продуктивності корів з використанням генетичних маркерів» на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальність 091 «Біологія». Прилюдний захист пройшов у конструктивній робочій атмосфері за дотриманням вимог законодавчої бази України щодо захисту дисертацій у разових спеціалізованих вчених радах, удосконалюючи систему підготовки докторів філософії (http://iabg.org.ua/index.php/news/741-zakhist-diseratatsiji-u-razovij-spetsializovanij-vchenij-radi).

   17 травня 2023 року академіком НААН Світланою КОВТУН для студентів-біотехнологів Миколаївського національного аграрного університету було прочитано гостьову лекцію «Репродуктивні біотехнології у тваринництві» (http://iabg.org.ua/index.php/news/742-17-05-2023). Вона поділилася з майбутніми фахівцями принципом залучення закордонних та вітчизняних установ до фінансування біотехнологічних досліджень та охарактеризувала їх сучасний стан.

   19 травня 2023 року нами спільно з Українським товариством генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова проведено XХІ Всеукраїнську наукову конференцію молодих вчених і аспірантів «Актуальні дослідження з проблем розведення, генетики і біотехнології у тваринництві», присвячену 85-й річниці від дня народження академіка НААН Михайла ЗУБЦЯ та Дню науки в Україні.

   Наукова молодь Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН, Інституту продовольчих ресурсів НААН, Херсонського державного аграрно-економічного університету, Вінницького національного аграрного університету, Сумського національного аграрного університету, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького активно обговорили результати наукових досліджень. Такий формат проведення сприяє вирішенню комплексних проблем тваринництва, розвитку креативного мислення та педагогічної майстерності, умінню спілкуватися у професійному середовищі та є вкрай необхідним для підготовки фахівців за спеціальністю 204 «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» і 091 «Біологія та біохімія». Матеріали конференції опубліковано черговим окремим виданням (http://iabg.org.ua/images/TEZY%202023.pdf).

   Слава Україні!