27 лютого 1939 року в м. Барвінкове на Харківщині народився Валерій Петрович БУРКАТ, відомий аграрій, закоханий у тваринництво, директор Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН (2002 – 2009 рр.). Багатогранності його наукового та творчого доробку стосується проблем селекції і породоутворення у молочному й м’ясному скотарстві, біотехнології в тваринництві, збереження генофонду локальних порід, ролі науки та молодих вчених у ґенезі нації (https://iabg.org.ua/index.php/news/792-20-11-23). Він був автором багатьох порід сільськогосподарських тварин, громадським діячем, вчителем, що підготував плеяду відомих науковців, прекрасним батьком своєї родини, українцем, який щиро закоханий в Україну і, мабуть найголовніше, Людиною, перед якою хочеться схилити голову в подяці і пошані (https://iabg.org.ua/index.php/news/817-23-02-24).

    Валерій Петрович безкорисливо допомагав знайти свій шлях у науці молодим науковцям, що потребували його допомоги, щедро передавав свої знання, мріяв підготувати більше молодих вчених, які б досконало знали питання селекції, генетики, відтворення сільськогосподарських тварин, щоб в Україні тваринництво було на високому генетичному рівні. Він був інтелігентним, вдумливим, серйозним, шляхетним, культурним та ерудованим чоловіком, професіоналом, який вирішував питання об’єктивно і принципово. З ним було цікаво, легко і просто спілкуватися, перш за все як з мудрою людиною, а вже потім – керівником установи.

    Його смерть виявилася втратою для всіх нас, його учнів, колег, знайомих, рідних, але ми завжди схиляємо голову в пошані і пам’ятаємо його як прекрасну людину, науковця, вчителя.

    Світла пам’ять про Валерія Петровича БУРКАТА живе в наших серцях, спокій його душі на небесах.