13 червня 2024 року в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН проведено круглий стіл на тему: «Питання породотворчого процесу у скотарстві: успіхи і перспективи», присвячений 65-річчю член-кореспондента НААН, доктора сільськогосподарських наук Юрія ВДОВИЧЕНКА. Відомого вченого привітали друзі, знайомі та колеги.

   Юрій Васильович Вдовиченко в своїй науковій діяльності переймається питаннями  селекції, генетики, технології та економіки у  м’ясному скотарстві,  дотичний до розвитку вівчарства, свинарства та біотехнології. Ювіляр   автор  нових селекційних досягнень у тваринництві: південної м’ясної породи великої рогатої худоби, двох внутрішньопородних типів – причорноморського і таврійського, шести заводських ліній та 14 заводських родин, а також знам’янського внутрішньопородного типу поліської м’ясної породи великої рогатої худоби. Виступаючі відзначили істотні напрацювання   ювіляра  в процесі   породотворення  України, створені порід, типів і ліній худоби, які за продуктивністю не поступаються світовим аналогам. За підсумками роботи круглого столу намічені  напрями комплексних наукових розробок щодо розвитку  скотарства в сучасних умовах та сформовано науково-обґрунтовані підходи до подолання кризових явищ щодо звуження біологічного різноманіття генетичних ресурсів сільськогосподарських тварин в цілому.

Колектив Інституту розведення і генетики імені М.В. Зубця від щирого серця вітає головного наукового співробітника лабораторії розведення м’ясної худоби Юрія Васильовича Вдовиченка з 65-річчям з дня народження й бажає йому подальших творінь на благо України.