У контексті творчого договору, укладеного між Інститутом розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН та Інститутом свинарства і агропромислового виробництва НААН про співпрацю, 21 червня 2024 року у змішаному форматі відбулася конструктивна зустріч завідувачки відділу інтелектуальної власності, маркетингу інновацій та аспірантури  ІРГТ імені М.В. Зубця Світлани ВОЙТЕНКО з директором Інституту свинарства та АПВ Олександром ЦЕРЕНЮКОМ, в.о. заступника директора з наукової роботи Андрієм ОНИЩЕНКО, в.о. ученого секретаря Тетяною КОНКС  щодо викликів поточної вступної кампанії до аспірантури, розробки положень про відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти та положення про освітній процес в науковій установі відповідно до останніх вимог законодавчої бази в освіті.

   Разом із завідувачкою відділом генетичних ресурсів Оленою СИДОРЕНКО та головним науковим співробітником відділу інтелектуальної власності, маркетингу інновацій та аспірантури тварин ІРГТ імені М.В. Зубця Катериною КОПИЛОВОЮ присутні обговорили необхідність участі провідних вчених наукових установ в освітньому процесі, особливо проведення гостьових лекцій, участі в конференціях, семінарах, круглих столах. Актуальним є використання генетичного матеріалу банку генетичних ресурсів тварин ІРГТ для відновлення зникаючих вітчизняних порід свиней.

    Визнано доречним спільні публікації науковців та аспірантів у збірниках наукових праць Інститутів, особливо щодо виконання завдань ПНД НААН.

   Передбачена участь науковців у проведенні поточного семінару в наукових установах та обговорено участь фахівців лабораторії генетики Інституту свинарства та АПВ в пошуку генів, які пов’язані з продуктивністю гібридних свиней, як складовою наукових досліджень аспірантів ІРГТ імені М.В. Зубця НААН.