У відповідь на лист Інституту агроекології і природокористування НААН науковцями Інституту вчергове підготовлено інформацію до Національної доповіді про стан навколишнього природного середовища в Україні у 2023 році. Такі доповіді щорічно готує Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України   (https://mepr.gov.ua/diyalnist/napryamky/ekologichnyj-monitoryng/natsionalni-dopovidi-pro-stan-navkolyshnogo-pryrodnogo-seredovyshha-v-ukrayini/).

   Завідувачем відділу генетичних ресурсів тварин Оленою СИДОРЕНКО до розділу проекту доповіді щодо «Охорони, використання та відтворення тваринного світу» вказано, що з російською агресією значно зменшилось чисельність підконтрольного поголів’я тварин, зокрема автохтонних. Деякі господарства припинили свою діяльність, частина порід тварин загинула, інша – знаходиться під окупацією і доля їх невідома, наприклад: велика рогата худоба сірої української породи, свині української степової рябої і української білої порід в Херсонській області, велика рогата худоба червоної степової породи у Запорізькій та Донецькій областях. Отже, існує проблема до безповоротного скорочення біорізноманіття сільськогосподарських тварин вітчизняних порід в Україні. З питань охорони та відтворення видів тварин, занесених до Червоної книги України, та тих, що підпадають під дію міжнародних договорів слід вказати, що в межах виконання програми наукових досліджень НААН на 2021–2025 роки № 31 «Генетичне поліпшення сільськогосподарських тварин, їх відтворення та збереження біорозмаїття» («Генетика, збереження та відтворення біоресурсів у тваринництві») проводиться робота з відновлення аборигенної поліської популяції коней, природний ареал розведення яких – Полісся України. У 2023 році в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН розроблено «Програму реконструкції Української поліської породи коней».

   Для підтримання забезпечення різноманітності та відновлення генофонду порід сільськогосподарських тварин у банку генетичних ресурсів тварин Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН зберігаються зразки сперми бугаїв (145 тис. доз), кнурів (2,2 тис. доз), баранів (10,5 тис. доз) та півнів (2,4 тис. доз), ембріони великої рогатої худоби (60 шт.), яйцеклітини свиноматок (77 шт.) та зразки соматичних клітин. Щорічно оновлюються популяційні дані України у інформаційній системі біорізноманіття сільськогосподарських тварин (DAD-IS).