19 та 20 квітня 2017 року на факультеті ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів та природокористування України (м. Київ) проходила ХVІ Міжнародна науково-практична конференція професорсько-викладацького складу, аспірантів та студентів «Актуальні проблеми ветеринарної медицини», яку організовано та проведено з метою ознайомлення з результатами наукових досліджень, проведених професорсько-викладацьким складом, науковцями, аспірантами і студентами факультету ветеринарної медицини НУБіП України та ближнього і далекого зарубіжжя.

У її роботі взяли участь понад 270 учасників з України, Чеської Республіки, Румунії, Республік Польща та Республіки Молдова, в трьох секціях «Біологія тварин, якість і безпека продукції тваринництва», «Заразна патологія тварин», «Незаразна патологія тварин» були представлені пленарні, усні та стендові доповіді.

Відкрив пленарне засідання, директор НДІ здоров’я тварин Дмитро Засєкін, який ознайомив гостей зі здобутками факультету ветеринарної медицини і підбив підсумки роботи за рік.

Від Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця Національної академії аграрних наук України в роботі конференції взяла участь завідувач лабораторії біотехнології, кандидат сільськогосподарських наук Оксана Василівна Щербак, яка представила стендову доповідь «Аналіз ооцит-кумулюсних комплексів кішки свійської (Felis catus)». Під час постер-сесії була проведена творча дискусія, на якій розглянуто перспективи використання яйцеклітин кішки свійської в технології клонування хижих та свійських котячих. Наголошено на доцільності використання статевих клітин і ембріонів цього виду тварин для проведення комплексних досліджень щодо вивчення ембріогенезу поза організмом і в рамках збереження генофонду хижих котячих.

Під час роботи конференції організатори та гості із-за кордону – професори Йозеф Іллек (Університет ветеринарної медицини та фармації, Чеська Республіка), Аурел Даміан (Університет анатомії та ветеринарної медицини), Йозеф Ніцпонь (Вроцлавський університет наук про життя). Особливу увагу звертали на епізоотичну ситуацію у світі та в Україні зокрема, збільшенню кількості хвороб тварин, появу нових. І це все на тлі постійного росту потреби у тваринному білкові: за прогнозами до 2020 року вона збільшиться на 50 %.

ХVІ Міжнародна науково-практична конференція професорсько-викладацького складу, аспірантів та студентів «Актуальні проблеми ветеринарної медицини» стала гарною традицією збиратися щороку для наукової дискусії, з метою розуміння на якому етапі знаходиться наука. Адже, у світі розпочалася четверта промислова революція, яка пов’язана з біологією і робототехнікою, тому дуже важливо бачити виклики і перспективи, які стоять перед сучасною наукою та розуміти, що ринок праці теж зміниться і потребуватиме нових фахівців.