7 та 8 червня 2017 року в Національному університеті харчових технологій (м. Київ) у рамках реалізації проекту Європейського Союзу програми Еразмус+ у категорії проектів Жана Моне, що спрямовані на підтримку європейських студій в університетах країн-партнерів ЄС проходила Літня Школа «Інструменти, політика та кращі практики захисту довкілля у Європейському Союзі: виклики для України/EcoPro». До участі у заході були запрошені представники державних органів влади та місцевого самоврядування, виробництва, громадських організацій, викладачі, дослідники.

Від Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН в роботі Літньої Школи взяла участь завідувач лабораторії біотехнології, кандидат с.-г. наук Оксана Щербак. Під час роботи Школи була проведена творча дискусія, на якій розглянуто спільні питання щодо законодавчої бази у сфері охорони навколишнього середовища та збереження генофонду вітчизняних порід сільськогосподарських тварин. Наголошено на доцільності гармонізації нормативної бази України із кращими практиками Європейського Союзу.

Обговорювались наступні питання: сучасні принципи та інструменти реалізації екологічної політики ЄС; загальне та галузеве екологічне законодавство ЄС; кращі практики у сфері охорони навколишнього середовища у державах-членах ЄС; принципи екологічної політики ЄС у рамках стратегії сталого розвитку; порівняльний аналіз екологічного законодавства ЄС та України; гармонізація українських стандартів до стандартів та норм ЄС.

Слухачам свої доповіді представили: проректор з міжнародних зв’язків та інтеграції НУХТ Ярослав Засядько, голова Української асоціації викладачів і дослідників європейської інтеграції Ірина Сікорська, професор кафедри біохімії та екологічного контролю НУХТ, координатор проекту Ігор Якименко, керівник відділу тестування Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніна Кільдій, директор Національного центру токсичних сполук у навколишньому середовищі (RECETOX), Університет Масарика (Брно, Чеська Республіка) Катерина Себкова. Слід зазначити, що доповідь пані К. Себкової щодо законодавчої системи ЄС у галузі хімічних забрудників надзвичайно зацікавила присутніх.