alt

 

З 25-28 січня 2019 на базі медичного центру «Мати та дитина» проходив науково-практичний тренінг «Репродуктивний коучінг» для лікарів та спеціалістів з репродукції, гінекології, урології та суміжних галузей. Біотехнологи Інституту взяли участь у третьому дні тренінгу (27 січня), який був присвячений ранньому ембріональному розвитку та генетичному скринінгу.

Теоретичні основи та приклади з власного досвіду представили провідні ембріологи та генетики МЦ «Мати та дитина» Михайленко Н.А., Бодня Н.О., Елісечева О.В., Сітько В.В., Бурлак О.П.

Тренінг за традицією відкрила генеральний директор МЦ «Мати та дитина» доктор медичних наук Данкович Наталія Олександрівна. В своїй доповіді вона висвітила світові тенденції в розвитку методів репродукції людини, зазначила, що в Україні за рік здійснюється близько 17 000 циклів отримання ооцитів людини, з них 30% виконують в МЦ «Мати та дитина». В п’яти медичних центрах, що входять в мережу (м. Київ, м. Львів, м. Житомир) МЦ «Мати та дитина» проводять близько 2 500ембріотрансферів у програмах допоміжних репродуктивних технологіях на рік з 60,0% частотою настання вагітності (в середньому по Україні цей показник складає 33,0%).

В ембріологічні частині Надія Анатоліївна Михайленко представила напрацювання з преімплантаційної діагностики ембріонів методом NGS (Next Generation Sequencing) у програмі екстракорпорального запліднення. Доповідачка наголосила, що NGS в ЕКЗ, наразі є науковою розробкою останнього покоління. Цей метод як одна зі складових програми ЕКЗ успішно застосовується в не тільки в провідних репродуктивних клініках світу, а й в Україні. Основною метою проведення передімплантаційної генетичної діагностики NGS у програмах ЕКЗ це виявлення в ембріона генетичних і хромосомних патологій ще до імплантації його в порожнину матки. Також ембріолог зупинилася на техніці здійснення біопсії трофектодерми для проведення NGS.

 

Бодня Наталя Олександрівна в свої доповіді детально зупинилась на основних характеристиках яйцеклітин для проведення результативних маніпуляцій поза організмом.

В генетичні частині Елісечева Олена В’ячеславівна окреслила основні сучасні підходи в предімплантаційцних дослідженнях ембріонів та поділилась цікавим випадком з практики щодо прояву андрогенітального синдрому. 

Цікавою та змістовною була доповідь Валентини Віталіївни Сітько, в якій було наголошено, на ефективності проведення доімплантаційної діагностики ембріонів і саме на 5 день розвитку. За результатами генетичних досліджень МЦ «Мати та дитина» встановлено, що 50% ембріонів людини отриманих in vitro мають генетичні порушення.

Оцінці еякулятів пацієнтів з використанням методів FISH (флуорисцентна гібридизація in situ) і TUNEL (Terminal deoxynucleotidyl transferase dUTP nick end labeling –метод виявлення фрагментації ДНК мічення її вільних кінців) в репродуктивних технологіях була присвячена доповідь Олексія Петровича Бурлаки.

         Слід зазначити, що науково-практичний тренінг «Репродуктивний коучінг» представив багато важливої інформації для фахівців галузі репродуктивної біотехнології з метою підвищення теоретичних знань. Також були розглянуті унікальні випадки лікарської практики, такі заходи забезпечують поглибленими знаннями для професійного розвитку.  

Представники Інституту отримали запрошення на участь у тренінгу як результат попередніх домовленостей щодо участі у заходах організованих МЦ «Мати та дитина» з метою визначення шляхів можливого співробітництва медичних спеціалістів та науковців відділу генетики та біотехнології тварин ІРГТ ім. М.В.Зубця НААН стосовно розробки методичних підходів та практичного опрацювання допоміжних репродуктивних технологій.