14.06.19  Корпорація «ЮРiЯ-ФАРМ», провідний виробник лікарських засобів для госпітальної терапії в Україні та Громадська спілка "Центр інновацій «Сходи в Майбутнє» 10 червня провели семінар на тему «Розробка лікарських препаратів» для фахівців з хімії, біології, технології, фармакології та суміжних галузей.

У семінарі прийняли участь понад 50 учасників з вищих навчальних закладів та наукових установ. Від Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця Національної академії аграрних наук України в роботі семінару взяла участь завідувач лабораторії біотехнології відтворення Оксана Щербак.

Теоретичні основи та приклади з власного досвіду представили провідні співробітники Наукового центру Корпорації «ЮРiЯ-ФАРМ» Лось О.В., Король Н.А., Сидор Р.І., Новосьолов С.О.

Семінар відкрила менеджер Корпорації Анастасія Карпенко. В своїй доповіді вона висвітила основні етапи формування та розвитку Корпорації «ЮРiЯ-ФАРМ», зазначила, що завдяки наявному асортименту Корпорація забезпечує повний спектр інфузійних рішень широкого кола захворювань та вже налагоджено виробництво як добре відомих госпітальних розчинів, так і лінійки оригінальних інфузійних препаратів, що не мають аналогів.

Про сучасні вимоги до фармацевтичної розробки лікарських засобів доповів керівник відділу фармацевтичної розробки Олексій Лось. Доповідач детально зупинився на всіх етапах з розробки та впровадження у виробництво нових лікарських засобів (в т.ч. модифікованих генериків) для терапії. Також Олексій розповів про вимоги, як вітчизняного законодавства, так і Європейського до виготовлення стерильних лікарських засобів.

Блок «Біомолекули: дизайн векторів, системи експресії, методи аналізу» представили біотехнологи Наукового центру Корпорації Наталя Король та Роман Сидор Р.І., а також біотехнолог-аналітик Сергій Новосьолов. Вони представили основні теоретичні та практичні підходи до створення клітинних ліній для продукції рекомбінантних білків.

Слід відмітити, що всі лектори були професіоналами своєї справи, робили акцент на практичні підходи до розробки та досліджень лікарських препаратів. Семінар завершився для зацікавлених екскурсією до лабораторії Наукового центру Корпорації «ЮРіЯ-ФАРМ».

Під час дискусійної панелі науковець ІРГТ ім. М.В.Зубця НААН представила власні напрацювання щодо алгоритму тестування нанобіоматеріалів на гаметах сільськогосподарських тварин. Було наголошено на доцільності використання саме статевих клітин і ембріонів тварин для проведення комплексних досліджень токсичного та мутагенного впливу наноматеріалів в умовах in vitro та визначення можливих побічних ефектів використання нових нанобіологічних фармакологічних препаратів.