19.06.19

   12–13 червня 2019 року в Будапешті (Угорщина) проходила зустріч учасників та зацікавлених сторін проекту технічної співпраці Всесвітньої продовольчої організації та України, Грузії і Вірменії TCP/RER/3604 “Збереження та сталий розвиток порід подвійного напрямку використання країн східної Європи”. Проект передбачає виявлення, генотипування та розробку програм збереження та сталого використання тварин бурої карпатської (Україна) та бурої кавказької (Грузія, Вірменія) порід. Дана зустріч була спрямована на зʼясування поточного стану та формування майбутніх стратегій розведення цільових порід. На зустрічі були присутніми представники регіонального відділення ФАО по Європі та Центральній Азії: заступник Генерального директора ФАО В. О. Рахманін, координатор проекту Еран Райцман, представник цільової групи Тібор Сюч, а також міжнародні консультанти проекту, представники Центрального офісу в Римі та Національні координатори і консультанти країн-учасниць проекту. Представництво України включало Національного координатора проекту О. О. Альшанову (Міністерство аграрної політики і продовольства України), Національного консультанта  Н. Л. Рєзникову, представника сервіс-провайдера С. В. Прийму та представника відділу моніторингу Київського офісу ФАО Яну Войтовську.

      Під час проведення робочої зустрічі науковці Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН Наталья Рєзнікова та Сергій Прийма доповіли щодо стану робіт з обстеження бурої карпатської породи в Україні та означили найбільш проблемні питання при проведенні анкетування власників худоби. Було запропоновано можливі напрямки подальшої робити для збереження генофонду бурої карпатської породи. 

     За підсумками зустрічі визначено цілі та шляхи наступних досліджень, а також можливості співпраці та обмін досвідом щодо формування національної політики для довгострокового сталого розвитку тваринництва Східного партнерства ЄС та Центральної Азії.