З 28 серпня по 2 вересня 2019 року у відрядженні з фермером, професійним сироваром, організатором першого українського фестивалю та конкурсу крафтового сиру Cheese Awards Day, власницею «Маковецької сироварні» та ферми «Семеро козенят», президентом Асоціації козівників України - Іриною Дем’янюк співробітники відділу генетичних ресурсів тварин інституту формували перші пробні партії сиру для написання рецептури, яка б найбільш повно розкривала унікальні властивості молока бурої карпатської породи корів. Особливості місцевого сироваріння вивчали на провідних сироварнях Міжгірського (с. Ізки) та Воловецького (с. Нижні Ворота) районів Закарпатської області, а також Рогатинського (с. Чесники) району Івано-Франківської області. Вивчений досвід на даних сироварнях (врахування місцевих особливостей) було використано при варінні сиру за швейцарською, французькою та італійською високогірною технологіями з молока бурих карпатських корів. Під час формування сирних головок було виявлено недоліки методики, які будуть враховані надалі. Сир поставлено на дозрівання за температури та вологості, необхідної для оптимального розкриття специфіки сиру.