1 і 2 березня 2024 року в Національному сільськогосподарському музеї в місті Прага (Чеська Республіка) проходив ІІІ симпозіум органічного сільського господарства. Завідувачка лабораторії біотехнології відтворення Оксана ЩЕРБАК взяла участь у дистанційному форматі.

   Симпозіум організовано та проведено Асоціацією місцевих продовольчих ініціатив. Програма симпозіуму включала понад 20 наукових лекції, дискусій та майстер-класів від чеських та іноземних спікерів. Вже традиційно працював простір для неформальних діалогів щодо перспектив ведення сільського госпо­дар­­ства та обміну цікавими та сучасними підходами прикладного призначення.

   Цього року програма симпозіуму була зосереджена на органічному овочівництві та біодинамічному сільському господарстві. На симпозіумі паралельно працювали: «Секція екологічне та біодинамічне землеробство», «Секція ефективного ведення сімейних ферм», «Секція соціального сільського господарства та еколого-соціального підприємництва».  

   Були представлені доповіді, які торкались питань: «100 років біодинамічного сільського господарства»; «Регенеративні процедури в практиці овочівництва»; «Ефективне овочівництво на данські фермі Сванхольм»; «Живлення ґрунту в господарствах з вирощування овочів»; «Соціально-економічна та екологічна роль малих фермерських господарств та ферм сімейного типу»; «Чи замінять сучасні технології людську працю в органічному виробництві?»; «Краса ландшафту як елемент дизайну  та критерій розвитку сучасного сільського господарства»; «Нове у європейському законодавстві насінництва з погляду громадських ініціатив»; «Біодинаміка в сільському господарстві та виноградарстві»; «Ринки збуту: приклади локальної торгівлі».

  Слід відмітити, що Національний сільськогосподарський музей є науковою установою, що належить до традиційних науково-дослідних закладів і порівнюється з подібними державними установами. Музей представляє сільське господарство як ключовий соціокультурний феномен, який формує сучасне суспільство. В музеї є колекції матеріалів, які постійно поповнюються та стосуються розвитку сільського господарства, лісового господарства, мисливства, рибальства, садівництва, переробки сільськогосподарської продукції, документів щодо розвитку чеського села та розвитку культурного ландшафту чеського та іноземного походження. Результати досліджень Музей представляє через постійні виставки та короткострокові виставки, видавництво, освітню та лекційну діяльність у Чеській Республіці та за її межами. За базою даних Реєстру науково-технічної інформації Національного музею сільського господарства Чеської Республіки є одним із найуспішніших та найвідвідуваніших музеїв країни.